Herbata matcha w kuchni

Herbata to napój bardzo popularny w naszym kraju. Powszechnie dostępna jest w postaci torebek lub pakowanego suszu. Wyróżnia się wiele rodzajów herbat: czarną, zieloną, żółtą, białą, pu-erh oraz ulung. W Polsce najczęściej parzy się ekspresowe herbaty aromatyzowane czarne lub zielone, z dodatkiem jaśminu, bergamotki, trawy cytrynowej i pigwy. Herbatę można nie tylko pić, oprócz parzenia gorącego napoju nadaje się do wzbogacania smaku i intensyfikowania koloru wielu potraw.

Matcha jako dodatek spożywczy

herbataJedyną herbatą występującą w formie proszku jest matcha. Ten gatunek herbaty wytwarza się, wprowadzając specjalną procedurę na plantacjach. Wybiera się młode liście herbaty, które na miesiąc przed zbiorem zacienia się specjalnymi bambusowymi konstrukcjami. Przez ten zabieg roślina wytwarza więcej chlorofilu, co wpływa na smak i właściwości herbaty. Po zbiorach liście suszy się i miele oraz przesiewa, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji pudru. Gotowa herbata zielona matcha w proszku może być wykorzystywana nie tylko do stworzenia zdrowotnego naparu, ale także dodawana do wielu potraw i deserów. W ciągu ostatnich kilku lat w kawiarniach i restauracjach zagościł trend na serniki oraz tofurniki matcha. Proszek dodaje się do masy przed pieczeniem lub schłodzeniem, a także posypuje się nim wierzch ciasta. Nadaje to deserowi oryginalny, wytrawny smak oraz ciekawy kolor, który często przykuwa uwagę klientów. Obecnie często spotyka się także lody o smaku matcha, zarówno na bazie śmietany kremówki jak i mleka kokosowego. Dawniej takiego smaku trzeba było szukać w knajpie sushi, ale teraz stał się bardzo popularny i zjemy go w każdej lodziarni, która wprowadza nowe smaki. Matchę często dodaje się do koktajli owocowo-warzywnych, czyli smoothies, nie tylko ze względu na jej piękny zielony kolor, ale także na właściwości prozdrowotne. Ten proszek jest źródłem antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia i zapobiegają wielu poważnym chorobom, w tym nowotworom. Obecne w produkcie katechiny działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, wspomagając tym samym układ odpornościowy. Poza tym matcha obniża poziom złego cholesterolu i przyspiesza metabolizm, przez co znalazła zastosowanie w dietach.

Z herbaty można zrobić nie tylko aromatyczny napar. Zielona herbata matcha wykorzystywana jest także do produkcji ciast, deserów i koktajli ze względu na swój wyjątkowy, wytrawny smak, intensywny kolor i właściwości prozdrowotne. Szczególnie często spotyka się wzbogacone nią lody oraz serniki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *