Drogocenne oleje z wiesiołka

Olej z wiesiołka tłoczony na zimno zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, bardzo potrzebne dla organizmu oraz kwasy linolowy i linolinowe – nie wytwarzane w organizmie. Wiesiołek pochodzi z Ameryki Południowej. Do pozyskiwania oleju używa się roślin pochodzących ze specjalnych upraw. Metoda tłoczenia na zimno pozwala uzyskać żółtawo-zielony olej o bardzo dużej zawartości kwasu gamma (GLA).

Gdzie stosować oleje z wiesiołka?

gdzie kupić olej z wiesiołka nierafinowanyOlej z wiesiołka to doskonały dodatek do sałatek, zup i sosów. Olej ten nie jest przeznaczony dla dzieci do lat 3 oraz kobiet w ciąży i kobiet karmiących. Dawkuje się go w ilości: 6-8 gramów oleju dziennie dla osób dorosłych (z mlekiem lub innymi płynami oraz jako dodatek do posiłków), dla dzieci powyżej 3 lat dawkę 3-4-gramową. Jeśli nie wiemy, gdzie kupić olej z wiesiołka nierafinowany, warto w pierwszej kolejności zajrzeć do sklepów internetowych. Olej z wiesiołka przy długim przyjmowaniu zwiększa odporność organizmu, co jest korzystne przy różnego rodzaju alergiach i egzemach skóry. Hamuje rozwój cukrzycy i jej niebezpieczne powikłania. Łagodzi nadpobudliwość, a także spowalnia efekt starzenia się. Jest dobrym sposobem na poprawę pamięci i walkę ze sklerozą. Badania naukowe udowodniły, że wiesiołek (olej) wspomaga leczenie raka piersi i jest pomocny przy zaburzeniach funkcjonowania układu pokarmowego oraz sercowo-naczyniowego. Ma właściwości obniżające cholesterol i zatłuszczenie naczyń krwionośnych – miażdżyca. Olej ten ma szerokie zastosowanie w kosmetyce – pomaga skórze odzyskać właściwą elastyczność, naturalny poziom wilgotności oraz zwalcza łuszczycę. Olej z wiesiołka posiada wiele dobroczynnych substancji, a wśród nich dwie najważniejsze – kwas linolowy (DGLA) i kwas gammalinolenowy (GLA). Kwas linolowy to jeden z kwasów należących do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – omega 6. Kwasy omega-6odpowiedzialne są między innymi za regulację czynności fizjologicznych i biochemicznych w organizmie. Z racji tego, że kwas linolowy na bardzo pozytywny wpływ na skórę, jest bardzo często stosowany jako składnik kosmetyków. W przypadku kwasu gamma-linolenowego (który w roślinach występuje bardzo rzadko) jego dobroczynne działanie sprowadza się przede wszystkim do obniżania ciśnienia tętniczego krwi, obniżania poziomu cholesterolu. Kwas gamma-linolenowy wpływa również na gospodarkę trójglicerydów oraz redukuje stany zapalne. Ogromną zaletą kwasu gamma-linolenowego jest również zbawienny wpływ tego kwasu na kobiece dolegliwości związane z bolesnym miesiączkowaniem i negatywnymi skutkami ZNP (zespół napięcia przedmiesiączkowego).

Wiesiołek, olej z wiesiołka i wszystkie produkty zawierające wiesiołek będą w pewien sposób podnosiły poziom odporności. Zawarty w oleju z wiesiołka kwas gamma-linolenowy (który co ciekawe znajduje się również w mleku matki, którym karmi ona niemowlę) wzmacnia odporność i pozwala zbudować barierę ochronną przed wirusami, drobnoustrojami, grzybami. To właśnie dlatego zaleca się spożywanie preparatów z wiesiołkiem w okresach jesienno-zimowych, kiedy to odporność jest obniżona, a ryzyko zachorowania zwiększone.