Zalety suszonych pomidorów

Przez pierwsze dwadzieścia lat życie nie opanowałem ze sztuki kulinarnej nic ponad umiejętność wykonania jajecznicy i przygotowania herbaty. Wszystkie posiłki przygotowywała mi mama, a ja nie czułem potrzeby zmiany tego stanu rzeczy. Dopiero przeprowadzka do innego miasta na studia spowodowała, że musiałem rozszerzyć swoje kulinarne horyzonty i albo jadać w restauracjach, albo nauczyć się gotować samodzielnie. Ponieważ nie miałem wystarczająco dużo pieniędzy do stołowania się w knajpach postawiłem na naukę gotowania.

Aromatyczne suszone pomidory

najlepsze pomidory suszonePonieważ nigdy nie uważałem się za spektakularny talent kulinarny to postanowiłem zacząć swoją przygodę od kuchni włoskiej, która wydawała mi się najprostszym rozwiązaniem. Oczywiście na pierwszy rzut poszło spaghetti z sosem bolońskim chociaż muszą przyznać, że pierwsze tygodnie to przede wszystkim sosy ze słoików kupowanych w marketach. Takie rozwiązanie też nie było jednak idealne, bo chociaż wydawałem mniej, niż w restauracjach to częste zakupy gotowych sosów też nie należały do najtańszych, a dodatkowo wiele osób wskazywało mi, że skład tak przygotowanych produktów pozostawiam sporo do życzenia. Przyznaję, że dało mi to do myślenia i zacząłem sam przyrządzać potrawy wykorzystując przepisy z Internetu. Dziś znajomi sami podpytują mnie o przepisy i często pytają też, gdzie mogą kupić najlepsze pomidory suszone, które są cechą charakterystyczną przygotowywanych przeze mnie dać kuchni włoskiej. Ja akurat najczęściej robię zakupy w sieci, ale jeśli ktoś nie potrzebuje większych zapasów to bez problemu kupi je w większości popularnych w Polsce sieci marketów spożywczych. Suszone pomidory podpasowały mi tak bardzo, ponieważ są bardzo aromatyczną przyprawą, która potrafi wpłynąć na smak dania, a przy tym zachowują bardzo wiele wartości odżywczych i wpływają korzystnie na układ krwionośny. Wykorzystywanie w kuchni jak najzdrowszych produktów stało się moim konikiem i patrząc wstecz dziwię się sam sobie, że kiedyś jadłem tak dużo dań gotowych i półproduktów.

W kuchni włoskiej pomidory w każdej postaci można spotkać niemal we wszystkich najpopularniejszych dla tego kraju daniach. Suszone pomidory nie są może jeszcze tak popularne jak świeże, ale coraz częściej ich smak i właściwości są doceniane przez kucharzy zarówno tych profesjonalnych, jak i amatorów, którzy we własnym zakresie starają się komponować zdrowe dania, które będą zaskakiwać domowników niestandardowym smakiem. Pomidory suszone są dziś dostępne w większości sklepów spożywczych co potwierdza, że Polacy zaczęli naprawdę je doceniać.