Przyprawa masala do potraw

Każdy z nas ma inny gust jeśli chodzi o ubrania, urządzenie domu itp.  Każdy z nas ma również inny gust jeśli chodzi o smak potraw- kubki i receptory smakowe inaczej odbierają smaki kwaśny, słodki, gorzki, mamy również inne granice smaków. To jest właśnie fajne, że każdy z nas jest inny, każdy lubi jeść coś innego i dlatego w sklepach możemy znaleźć tak szeroki wybór przypraw oraz różnych dodatków, które możemy dowolnie łączyć i wzmacniać smaki.

Dodatek przyprawy masala

masala - przyprawyDo kuchni polskiej już od dłuższego czasu na dobre ,,weszła” kuchnia orientalna. Lubimy poznawać nowe smaki i z nimi kombinować, dlatego takie smaki, które kojarzą nam się z dalekimi krajami są dla nas na pewno odkryciem a dla osób próbujących je po raz pierwszy- miłym zaskoczeniem. Jednak jak przygotować dobrą potrawę w stylu orientalnym, kiedy mało znamy te smaki, nie wiemy w jakich ilościach zestawiać ze sobą komponenty i dodatki, aby nasza potrawa miała wyrazisty smak, przypominający orientalne potrawy? Oczywiście najważniejszą rolę odgrywają tutaj przyprawy wzmacniające aromaty i nadające całej potrawie odpowiednią nutę smakową. Najpopularniejsza z nich to masala – przyprawy orientalne są najczęściej mieszanką ziół i innych składników, masala jest właśnie taką mieszanką. W skład masali wchodzą między innymi: pieprz, cynamon, liść laurowy. Najczęściej są tam różne odmiany pieprzu jak czarny i cayenne. Widać więc po składzie, że smaki ostre takie jak pieprz łączą się ze słodkimi i aromatycznymi jak cynamon. W skład masali wchodzi wiele więcej ziół, jednak zawsze kupując ją należy sprawdzić, czy nie są dodane takie składniki, których akurat nie lubimy. Nie ma określonego, jednego składu tej przyprawy. Chociaż jest znana od najdawniejszych czasów, w krajach, z których pochodzi najczęściej właśnie jest taką mieszanką ostrych, słodkich ale bardzo aromatycznych dodatków. Należy pamiętać, że tej mieszanki dodaje się albo pod koniec przygotowywania przyprawy albo nawet przed jej samym już podaniem.

Aromatyczne potrawy są ostatnimi czasy uwielbiane przez Polaków. Widoczne jest to chociażby po ilości restauracji z kuchnią tajską czy indyjską, które otwierają się w większych miastach. Również w sklepach więcej przypraw, jakie kupujemy to są właśnie te aromatyczne, które naprawdę nadają smak i aromat, wpływający na nasze samopoczucie. Mocne przyprawy są uwielbiane chłodniejszą porą, ponieważ działają również rozgrzewająco, dlatego wszelkie indyjskie czy tajskie potrawy królują zimą w kuchniach.