Kawa z niemieckiej palarni

W branży architektury oraz aranżacji wnętrz i przestrzeni mieszkalnych często mawia się, że po obejrzeniu Twojego domu, powiem ci, kim jesteś. Świat wielbicieli znakomitej kawy można rzecz,  że ma też swój odpowiednik tego porzekadła. Otóż, podobno dom, w którym już od progu czuć zapach dobrej kawy, to dobry dom. Dom z sercem przede wszystkim. Ale zatem serce musi mieć nie tylko kawa sama w sobie, ale również i proces jej przygotowania. A ponieważ coraz bardziej popularna jest ceremonia przyrządzania naparu kawowego w zaciszu domowym niezbędny jest do tego odpowiedni surowiec.

Najlepszą kawą jest ta przygotowana samodzielnie

kawy dallmayrWszędzie dobrze, ale w domu najlepiej. Najlepiej smakuje także kawa. I ponoć o gustach się nie dyskutuje, dlatego też wszystko, co związane jest z wieloetapowym procesem jej przygotowania, przy odrobinie chęci, wiedzy, a co za tym idzie – także umiejętności, nawet tych podstawowych, umożliwi przygotowanie naparu o doskonałym smaku na miarę wykwintnych popularnych kawiarni. Aby mieć przysłowiowy materiał, z którym można w kuchni pracować, niezbędne są kawy dallmayr dostarczane przez niemieckiego dystrybutora. I choć ziarna kawy wypalane są w Niemczech, to styl obróbki i stopień palenia są bardzo zbliżone do techniki charakterystycznej dla włoskich metod postępowania z kawą. Co więcej, Dallmayr, chcąc sprostać nawet tym najbardziej wymagającym koneserom domowej kawy, nieustannie poszerza i dopracowuje swoją ofertę. Tym samym, dostępne są kawy w formie całych ziaren. Z kolei dla osób, które nie chcą inwestować w młynek do kawy, ziarna są już gotowe do parzenia, a zatem uprzednio zmielone. Wśród domowych kawoszy zdarzają się także tacy, którym bardzo zależy na oszczędności czasu, zwłaszcza o poranku, i w związku z tym wybierają spośród kawy Dallmayr tę w formie rozpuszczalnej. Niemniej, w całej filozofii picia kawy nie tylko surowiec sam w sobie jest istotny, ale także i atmosfera. Najlepiej smakuje filiżanka kawy przygotowanej samodzielnie, którą delektować się można w gronie najbliższych.

Wyposażenie prywatnych domowych kawiarni nieustannie się poszerza. Coraz częściej w kuchniach kawoszy dostrzec można już nie tylko podstawowe sprzęty do parzenia kawy, czyli kawiarki, czy french pressy. Wraz z wygodą bowiem rośnie świadomość kultury picia kawy i ludzie zaczynają wyposażać swoje domy także w ekspresy do kawy – automatyczne, kolbowe, bądź też przelewowe – wszystko zależy od preferencji. A idąc tym tropem, potrzebne są także odpowiednie ziarna kawy. Kawy o smaku wyrazistym, czekoladowym, z nutą najczęściej orzechową o aromacie owoco-kwiatowym.